Efficiënte ladingzekering is afhankelijk van de soort goederen en begint met de juiste, transportgeschikte verpakking, het beladen en het stouwen en zekeren van de te laden goederen. Alleen goed verpakte en gestouwde goederen kunnen transport- en verkeersveilig gezekerd en getransporteerd worden.

Inwerking van krachten op de goederen tijdens het transport

Bij normaal rijgedrag (daaronder vallen ook noodstops, versnellingen, uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek) werken enorme krachten in op de lading.


Voorbeeld: 0,5 G op de zijkant betekent dat geladen goederen met een gewicht van 10 ton met een kracht van tot 5 ton gewicht tegen de huif kunnen drukken: 0,5 G = 50% van het eigen gewicht.

Krachtinwerking op geladen goederen bij transport over de weg

Krachtinwerking op geladen goederen bij transport over de weg

Krachtinwerking op geladen goederen bij intermodaal vervoer

Gecombineerd vervoer Gecombineerd vervoer

Door het verplaatsen van wagons in stations en door rol- en stampbewegingen op schepen werken hogere krachten in op de geladen goederen dan bij trucking over de weg.


Hierdoor zijn bij transporten in intermodaal vervoer extra ladingzekeringsmaatregelen nodig:


 • Omdat de opleggers op de wagon ook tegen de rijrichting in worden geladen, moeten de geladen goederen ook tegen een verschuiving naar achter gezekerd zijn.
 • Let op de beste gewichtsverdeling op de oplegger. Vermijd lading waarbij het gewicht voorin of achterin de oplegger komt te liggen!
 • Controleer voor elke overdracht bij de terminal/haven of bij elke overdracht van de oplegger nogmaals de juiste ladingzekering (bijvoorbeeld voldoende spankracht van de spanbanden).

Krachtinwerkingen tijdens intermodaal vervoer - spoor

Krachtinwerkingen tijdens intermodaal vervoer - spoor Krachtinwerkingen tijdens intermodaal vervoer - spoor

Krachtinwerkingen tijdens intermodaal vervoer - schip

Krachtinwerkingen tijdens intermodaal vervoer - schip Krachtinwerkingen tijdens intermodaal vervoer - schip

De manieren van ladingzekering

Vormsluitende ladingzekering

Bij vormsluitende ladingzekering worden de te laden goederen direct en zonder lege ruimtes tot aan de begrenzing van de laadruimte (kopschot, zijwand, rongen, enz.) geladen.
Vormsluitende belading geldt in combinatie met XL-opleggers als bijzonder efficiënte methode van ladingszekering.
Als dit op basis van de aard van de te laden goederen niet mogelijk is, dan kan de vormsluiting bereikt worden door gebruik te maken van spanbanden en hulpmiddelen. Vormsluitende methodes van ladingszekering met spanbanden zijn bijvoorbeeld cross- en spring-lashing, de kop- of stropsjorring.

Ladingzekering met klemsjorring

Bij ladingszekering met klemsjorring wordt door het neerjorren van de te laden goederen de gewichtskracht van de te laden goederen verhoogd en zo een betere ladingszekering bereikt.
Ladingszekering met klemsjorring: bij het omlaagsjorren verliezen de riemen bij afnemende hoeken aan sjorkracht

Gecombineerde ladingszekering

Bij gecombineerde ladingzekering worden elementen van de vormsluitende ladingszekering en de ladingszekering met klemsjorring gecombineerd. De te laden goederen worden bijvoorbeeld tegen het kopschot geladen en met spanbanden vormsluitend en met klemsjorring gezekerd. In de praktijk is dit een heel vaak gebruikte methode van ladingszekering.
Zekering voor intermodaal vervoer: naar voren, naar de zijkanten en naar achter, met gebruik van antislipmatten
Bij de hier afgedrukte afbeeldingen gaat het om symbolische afbeeldingen. Informatiebladen met concrete voorbeelden uit de praktijk volgens EN 12195-1 over de verschillende methodes van ladingszekering voor verschillende productgroepen kunt u via uw contactpersoon krijgen.

Videoclip "Soorten ladingszekering"

Soorten ladingszekering play
True
http://www.lkw-walter.be/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-arten.jpg

Spanbanden en hulpmiddelen voor ladingszekering

Een voldoende aantal ladingszekeringsmiddelen (spanbanden, hoekbeschermers, antislipmatten) en hun onberispelijke toestand zijn basisvoorwaarden voor een effectieve ladingszekering.
Spanband met ratel met lange hefboom Spanband met ratel met lange hefboom Spankrachtmeetapparaat Spankrachtmeetapparaat

Spanbanden en spankrachtmeetapparaat

Spanbanden dienen in eerste instantie voor het creëren van een ladingzekering met klemsjorring en een vormsluitende ladingszekering op de vrachtwagen. Door het neersjorren wordt de gewichtskracht verhoogd en een betere ladingszekering bereikt. In principe wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • Ratel met korte hefboom met ca. 350 daN (kg) spankracht
 • Ratel met lange hefboom met ca. 500 daN (kg) spankracht

De effectieve spankracht hangt er in principe van af, met welke krachtinspanning de spanband met de ratel wordt aangetrokken. Daarom kan de effectief bereikte spankracht alleen met behulp van een spankrachtmeetapparaat bepaald worden.

Videoclip "Gebruik vanspanbanden"

Gebruik vanspanbanden play
True
http://www.lkw-walter.be/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-spanngurte.jpg

Hulpmiddelen: antislipmatten en hoekbeschermers

In principe verhogen antislipmatten de wrijvingswaarde. Deze eigenschap is bij de ladingszekering echter slechts bij bepaalde producten een voordeel. Bij andere producten kan het gebruik hiervanzelfs een negatief effect hebben (bijvoorbeeld goederen die op een pallet verglijden, versterkt kanteleffect).


Hoekbeschermers beschermen niet alleen de geladen goederen en de spanband, maar zijn ook een effectief hulpmiddel voor ladingszekering. Ze verdelen de spankracht gelijkmatig.

Uw taak en uw verantwoordelijkheid

Elke lading moet zo worden gestouwd en gezekerd dat zelfs bij een noodstop, bij plotselinge uitwijkmanoeuvres of bij een slecht wegdek niets verschuift, omvalt, heen en weer rolt of afvalt.


Als de ladingszekeringsmethode op basis van de aard van de lading (bijvoorbeeld verpakking, zwaartepunt) niet goed kan worden bepaald, vraag dan de lader om aanwijzingen voor voldoende ladingszekering.


Bovendien bent u verplicht de volgende voorzieningen te treffen:

Zekering met een spanband Zekering met een spanband Ladingszekering met spanbanden Ladingszekering met spanbanden
 • Controle van de lastverdeling en ladingszekering voor aanvang van de rit. U bent ook verplicht te controleren als de vrachtwagen door iemand anders beladen werd.
 • Als het om een verzegelde oplegger gaat, mag deze in overleg met uw contactpersoon bij LKW WALTER geopend worden, in zoverre er sprake van gevaar is.
 • Het rijgedrag moet worden aangepast aan de lading.
 • Let op de bijzonderheden voor de ladingszekering in intermodaal vervoer.
 • De ladingszekering moet ook uitgevoerd worden voor korte ritten op het werkterrein.
 • Aanhouden van de "10 gouden regels voor ladingszekering"

Videoclip "Gouden regels voor ladingszekering"

Gouden regels voor ladingszekering play
True
http://www.lkw-walter.be/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-regeln.jpg
Gebruik vanspanbanden Gebruik van
spanbanden
Correct inrijgen vande riem in de ratel Correct inrijgen van
de riem in de ratel

Omgaan met ladingszekeringsmiddelen

Let aub op de volgende punten:

 • Zorg dat u altijd naast de vast gemonteerde spanbanden op de oplegger ten minste vijf extra sets (losse spanband en ratel) en voldoende hoekbeschermers in uw trekker hebt.
 • Rol de losse, niet gebruikte spanbanden op en bewaar ze bij de andere ladingszekeringsmiddelen (bijvoorbeeld hoekbeschermers) in uw trekker! Overtollig los ladingszekeringsmateriaal brengt u naar een van onze ladingszekeringsmiddelendepots.
 • Let tijdens het laden op dat het laadpersoneel de te laden goederen niet op de ongebruikte, vast gemonteerde spanbanden of ratels plaatst. Hang deze eventueel aan of over de zijplanken.
 • Spanbanden en ratels met duidelijke slijtagesporen mogen niet meer voor ladingszekering gebruikt worden. Gooi deze weg.
 • Ratels mogen niet tegen de huif drukken. Dit kan bij controle in een spoorterminal tot oponthoud leiden.
 • Let bij het gebruik van de spanbanden op het correct inrijgen van de riem in de ratel (zie afbeeldingen). Gebruik bij goederen met scherpe randen hoekbeschermers om de spanbanden te beschermen.
^ - Top

Deze website maakt gebruik van cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te kunnen bieden. Door de website te gebruiken, stemt u in met het opslaan van cookies. Meer informatie vindt u hier: Gebruiksvoorwaarden